Sunday, February 28, 2010

Kõige porgandisem broileripuguhautis

Paljudele tunduvad igasugused loomade siseelundid väga kahtlase väärtusega toiduained olevat, minu arvates aga täpselt samasugune liha nagu kanakoib või -tiib, seakoot või kaelakarbonaad. Pugud on aga täiesti suurepärane ja ülimaitsev toit! Proovige julgelt, kes seda veel teinud ei ole!


See konkreetne retsept on inspireeritud kanasüdemehautise retseptist "Nutika perenaise kokaraamatus", kuid südamed on asendatud pugudega ja tehtud paar väikest omapoolset muudatust. Hautis on hea ka südametega, kuid mulle ja teistele maitsjatelegi meeldis pugudega variant palju enam!

Mida vaja läheb?
  • 400 g broileripugusid
  • 3 porgandit
  • 1 sibul
  • 1 dl tomatikastet või -salsat
  • 1-2 sl jahu (kasutasin täisteranisujahu, nagu ikka)
  • 3 dl vett või puljongit
  • 2 sl hapukoort (jätsin lisamata ning ei tundnud üldsegi puudust)
  • Hakitud rohelist sibulat, peterselli ja/või tilli
  • Soola
  • Pipart
  • Lisasin ka karrit ja küüslaugupipart- sobis imehästi
Kõrvale võiks haarata riisi (minule meeldib eriti aedviljadega vokitud pruun riis), kartulit või muud meelepärast.

Kuidas toimida?

1. Pese pugud ning vajadusel puhasta.

2. Pruunista neid kergelt (oliivi)õlis.
3. Lisa õhukeselt viilutatud porgandid ja hakitud sibul, kuumuta mõni minut.
4. Maitsesta soola ja pipraga.
5. Puista peale jahu ja kuumuta segades.
6. Lisa keev vesi või puljong ja tomatikaste või salsa (segasin need kausis kokku ning kallasin pugude juurde).

7. Hauta aeg-ajalt segades kaane all, kuni porgandid on pehmed, vajadusel lisa vahepeal vett.

8. Sega hulka hapukoor ja kuumuta veel kord läbi.
9. Puista peale hakitud maitserohelist.
10. Riis või kartul (ja värske salat) juurde ning lase hea maitsta! :)


Ärgem kartkem pugusid!

Saturday, February 27, 2010

Suitsujuustupirukas

Juust ei ole mitte ainult hiirte lemmik- ta maitseb ju meile KÕIGILE!


Jep, juust on kõige toredam! Seega juustupirukas: lihtne, kiire ja ülimaitsev! Retsept on pärit "Pereköögi kokaraamatust", kuid on olemas ka Toidutares.

Ma tegin aga väga mitmeid muudatusi, mis piruka päris palju tervislikumaks aga mitte üldse vähem maitsvaks tegid :) Terve pere oli vaimustunud igatahes! Mina nende hulgas.

Mida siis pirukasse panin?
  • 300 g kodujuustu
  • 3 muna
  • 4 sl täisteranisujahu
  • 2 sl nisukliisid
  • 150 g sulatatud suitsujuustu (ostsin Maximast, kindlasti on seda ka mujal)
  • 150 g riivitud juustu
  • 3-4 sl lahjat majoneesi
  • Maitseaineid
  • (Paprikatükikesi!)
PS! Võid ei ole küll mitte mingil põhjusel tarvis pirukasse lisada- juust on juba piisavalt rasvane tegelane ning ka Toidutares olid paljud kommenteerijad maininud, et või ei ole antud küpsetise puhul üldse vajalik.

Kuidas toimida?
1. Pane ahi 200 kraadi juurde sooja.
2. Sega kõik ained kokku, seejuures suitsujuust rebi keskmise suurusega tükikesteks, kuna tegemist ei olegi päris sulajuustuga (nagu nt Merevaik), vaid pigem poolpehme ja täitsa rebitava/lõigatava kangiga.
3. Tõsta/vala segu lahtikäivasse koogivormi, raputa peale veidike riivjuustu.
4. Kata vorm fooliumiga ning küpseta umbes 30-40 minutit (lõpu eel eemalda foolium), kuni pirukas pealt juba pruunikaks muutuma hakkab.

Ahjust võttes lasin pirukal mõned minutid jahtuda, aga kuna ema juba juustuapla ilmega köögilaua taga istus ning piruka juurde mõeldud viinamarju nosis, tuli pirukas muidugi ka kohe lahti lõigata. Tegemist oli tõesti millegi ülimaitsvaga.

Suitsujuust, mille ma sinna suuremate tükkidena sisse murdnud olin, lausa sulas suus! Ema arvas, et ilma suitsujuustuta ei oleks pirukas üldse mitte nii hea, seega teen seda edaspigi just nii! Huvitav võiks olla ka nt sinihallitusjuustuga- miks mitte. Samuti lisan järgmisel korral kindlasti ka pisikesi paprikatükikesi, need sobivad sinna kindlasti väga hästi.

PS! Kõrvale sobib imehästi toorsalat! Ja pirukas on ka külmalt täpselt sama hea!

Nüüdseks olen teda juba mitmeid-mitmeid kordi valmistanud ning pirukas on jätkuvalt absoluutselt imehea olnud. Ja peab ütlema, et paprikatükikesed teevad ta veelgi-veelgi paremaks, nii et kes paprikaga sõber on, selle tasuks neid küll kohe kindlasti lisada! Lisaks leian ma nüüd, et külmalt (lausa mõned päevad hiljem) on pirukas isegi maitsvam kui värskelt ahjust tulnuna.


Elagu juust!

Ja veelkord- elagu!

Friday, February 26, 2010

Lambakollektsiooni uusasukas

See lambi on täiega tore! Ja kevadine! Ilmselt selle tõttu võetigi ta vanemate riiulielanike poolt nii soojalt ja sõbralikult vastu :)

Wednesday, February 24, 2010

Mustika-kohupiima tuuletaskud

Eestile sünnipäevaks! :)


Kahjuks ei olnud mul pisikest rahvuslipukest, mida taskute seltsi lehvima panna. Punane salvrätik ei ole samuti mõnitamiseks küpsetiste alla asetatud- muud parasjagu võtta ei olnud ning punane on olenemata kõigest siiski ülimalt tore värv. Minu lemmik!


Keedutaina tegin siit leitud retsepti järgi, kuid asendasin 1/3 nisujahust täisteranisujahuga ning piparkoogimaitseaine asemel panin hulka natuke kaneeli. Kaneel on ju kõige toredam maitseaine üldse!




Tuuletaskud ei kerkinud nii palju, kui oodanud olin ning ahjus olid nad retseptis antust tunduvalt kauem , kuid tulid siiski toredad! :) Emale maitsesid üliväga, ka Paul ja isa olid positiivselt meelestatud. Täidiseks kasutasin vaniljemaitselise kohupiima ning suvel perekondliku mustikajahi käigus nopitud marjade segu.

Vaja läheb:
  • 3 dl vett
  • 75 g margariini/võid
  • 0,25 tl soola
  • 1 sl suhkrut
  • 2 dl nisujahu
  • 1 dl täisteranisujahu
  • 3 muna
  • Tsipake kaneeli (ja kardemoni!)
Tegutse nii:
1. Lase vesi koos või/margariini, soola ja suhkruga keema.
2. Tõsta keedunõu tulelt ning kalla maitseainetega segatud jahu kiiresti korraga kuuma vedeliku hulka ja sega hästi hoogsalt.
3. Aseta pott uuesti tulele ning sega, kuni tainas lööb poti küljest lahti ning moodustab läikiva palli. See juhtub kiiresti!
4. Lase tainal kümmekond minutit jahtuda ning lisa ühekaupa munad, pärast iga muna lisamist tainast korralikult läbi mikserdades.
5. Kui ühtlane tainas valmis, lase see läbi tordipritsi või tõsta lusikaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (võid tainatörtsukeste vahele mõne lusikatäie vett tilgutada, kuna sellest tekkiv aur soodustab küpsetiste kerkmist) ning küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 20-30 minutit või seni, kuni nad kergelt pruunikad on. Ära ava ahjuust esimese 20 küpsemisminuti jooksul- taskud võivad kokku vajuda!


6. Kui taskud on kenasti jahtunud, lõika neil kaaned pealt ning täida meelepäraselt- näiteks väga maitsva mustikate ja vaniljekohupiima seguga! :)

Elagu Eesti!

Monday, February 22, 2010

Täna rongis vol 2

Rong sai siiski lumevangist (süüdistagem tuisku ja tormi) välja ning jõudis isegi Tamsallu. Tartussegi. Mina jätkasin- ilma ühegi aeleva paarikeseta silmapiiril, jeeee- eelmisel nädalal alustatud iidvana (olgu-olgu, paari aasta taguse) Oma Maitse lugemist ning Contra sai seal ühe kuldaväärt lausega maha:

"Känguruliha paneb vist hästi hüppama. Lugesin just, et üks mu lemmiksportlasi, maratonitar Paula Radcliffe, sööb jaanalinnuliha, et paremini joosta. Ei tea, kas mõned inimesed on sääseliha söönud, et nii tüütult piniseda oskavad..."

-Contra (Oma Maitse, oktoober 2008)

Siit moraal: ei tasu suvel, suu lahti, ringi joosta.

Saturday, February 20, 2010

Maagilised maapähklivõiküpsised

Maagiliste maapähklivõiküpsiste retsepti tuhnisin jällegi välja Allrecipe'st, aga lisasin väikesed omapoolsed trikid! ;)

Ema arvas, et need on parimad küpsised, mida ma üldse teinud olen. Isa ei julgenud alguses maitsta, aga kui ta seda tegi, arvas kohe, et ta võiks need kõik ruttu ära peita, et keegi teine käppa peale panna ei saaks. Sünnipäevalaps, kellele ma samuti neid valmistasin, tundis maapähklivõi maitse asemel hoopistükkis halvaad, nii et need küpsised on ilmselgelt tõesti maagilised.

Antud kogusest valmib umbes 30 hiigelküpsist.


Ümbrise jaoks läheb vaja:

1 ½ klaasi (3,75 dl) jahu

½ klaasi (1,25 dl) mõru kakaopulbrit

½ tl küpsetuspulbrit

1 dl suhkrut

1 dl fariinsuhkrut (või mõnd teist pruuni suhkrut)

100 g võid

¼ klaasi (u 0,6 dl) maapähklivõid

1 tl vaniljeekstrakti (võib välja jätta)

1 muna

Täidise jaoks aga:

¾ klaasi (u 2 dl) tuhksuhkrut

¾ klaasi maapähklivõid


Kuidas küpsis valmib?

  1. Tee kõigepealt valmis täidis, segades hoolega kokku tuhksuhkur ning maapähklivõi.
  2. Aseta segu külmkappi (kuna siis on sellest hiljem parem täidiseks pallikesi vormida).
  3. Sega väikses kausis kokku jahu, kakao ja küpsetuspulber.
  4. Suuremas kausis sega kokku toasoe või, suhkrud ja maapähklivõi, kuni segu on toredalt kohev.
  5. Lisa muna ja vaniljeekstrakt.
  6. Lisa jahusegu antud segule ning sega läbi. Pane ka see segu veidikeseks külmkappi.
  7. Võta täidisesegu külmast ning vormi sellest u 2,5 cm läbimõõduga pallikesed (muidugi võib olenevalt soovist teha ka suuremad/väiksemad).
  8. Võta jahuste kätega osa pruunist tainast, lamenda see ühe käe abil teise käe pihus õhemaks ning aseta pallike taina peale ja mätsi pruun tainas täidise ümber.
  9. Kui täidis taina keskel, võiks tekkinud ümmarguse palli kahe käe (või nt klaasi põhja) abil veel lamedamaks teha (et ta ikka küpsise kuju võtaks) ning küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile asetada. Jäta küpsiste vahele vähemalt 5 cm, kuna nad paisuvad küpsedes.
  10. Küpseta 200 kraadi juures umbes 15 minutit või senikaua, kuni küpsised pealt natukene murenema hakkavad.
  11. Lase veidike jahtuda ning...


Toredat krõbistamist!


PS! Kuna tainast on lõpus (kui ta juba kauem soojas ruumis seisnud on) üpriski keerukas täidise ümber saada, oleks kaval sel ajal, kui esimesi küpsiseid valmistad, osa tainast siiski veel külma jätta ning alles vahetult enne mätsimist välja võtta! Samuti võib need täidisepallikesed juba varem reaalseteks pallikesteks valmis teha ning sellisel kujul külma panna, et neid pärast kohe mugav täidise sisse panna oleks. Natuke möllamist on, aga harjutamine teeb meistriks! ;)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...